Kuchnia Life style

Cukiniowelove na śniadanie

Dzień dobry!

Jeżeli jeszcze się nie zorientowaliście Kochani to przypominamy, że sierpień i wrzesień to najlepszy czas na szaleństwo w kuchni z cukinią w roli głównej. Nie sposób nie uwielbiać tego warzywa i nie wykorzystać tego urodzaju… gdzie cukinię w dobrej cenie kupimy teraz wszędzie. My mamy to szczęście, że możemy zajadać się na okrągło cukinią z eko- ogródka moich rodziców :). Zebrałam kilka cukiniowych inspiracji poniżej na  śniadanie mogą być równie dobrze dania wykorzystane  na obiad czy kolację :). Niektóre przepisy już przetestowałam… między innymi keczup cukiniowy, dżem cukiniowy z gruszką czy pasztet cukiniowy. Natomiast placuszki cukiniowe może już większośc z Was robiła, ale przepis znajdziećie rówież poniżej.

Cukinia to jeden z moich ulubionych  naszych warzyw w tym okresie! Jest lekka, słodka i nadaje się zarówno do jedzenia na słodko jak i na słono!

Smacznego Kochani!

 Nasze przepisy:

Placuszki cukiniowe

2 średnie cukinie
-> 1 jajko
-> 2/3 szklanki mąki pełnoziarnistej
-> 1  łyżeczka proszku do pieczenia
-> sól, pieprz, bazylia, chilli
-> 1 ząbek czosnku
Całość pracy zaczynamy od starcia cukinii na grubych okach. Przekładamy na durszlak i posypujemy solą. Odstawiamy na około 15-20 min.
-> Po tym czasie odciskamy ręką nadmiar wody, która wydostała się z cukinii. Gdy już całość przygotujemy przekładamy sobie do miski dodajemy jajko, mąkę i proszek do pieczenia.
Mieszamy wszystko przy użyciu łyżki.
 -> Doprawiamy solą [ostrożnie z ilością część już dodane do cukinii i pieprzem. Ścieramy czosnek oraz dodajemy chilli. Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością tłuszczu.

Dżem cukiniowo – gruszkowy

2 duże cukinie ok 3kg

ok 3kg gruszek

1 szklanka cukru
szczypta kwasku cytrynowego
Cukinię obieramy, wycinamy gniazda nasienne i drobno kroimy.
Dusimy ją na małym ogniu aż zmięknie  i dodajemy  obrane gruszki i dalej dusimy na małym ogniu aż się rozpadną. Gdy cukinia i gruszka będzie miękka dodajemy cukier – gotujemy jeszcze około 15 min.  Następnie wszystko razem blendujem i dodajemy szklankę cukru żelującego. Gorący dżem wlewamy do przygotowanych słoiczków, zakręcamy, stawiamy je do góry dnem.
Ketchup cukiniowy
 1,5 kg cukinii
0,5 kg cebuli
0,5 kg cukru
1 szkl. octu
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki chili/pieprzu cayenne
3 lu 4 słoiczki przecieru pomidorowego pudliszki
garść soli
Cukinię obrać ze skóry i zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać do cukinii, posolić garścią soli, odstawić na 6 godzin.
Po upływie tego czasu cukinię odsączyć z nadmiaru wody (ja ją lekko odcisnęłam) i gotować przez 30min. często mieszając aby się nie przypaliła. Po tym czasie całość zmiksować blenderem, dodać przyprawy, cukier i przeciery. Zagotować, dodać szklankę octu i jeszcze chwilę gotować.
Gorący ketchup nakładać do słoiczków, zakręcić, odstawić do góry dnem.
Pasteryzować ok.8-10 min. od czasu zagotowania wody.
Pasztet cukiniowy

3 szklanki cukinii starej na tarce o grubych oczkach, cukinia powinna być ze skórką (dokładnie odciśnij sok!)
1 duża marchewka obrana i starta na tarce
2 cebule obrane i drobno posiekane
4-5 ząbków czosnku obranych i posiekanych
½ szklanki oleju roślinnego
½ szklanki do wyboru: kaszy manny lub drobnej kaszki kukurydzianej lub tartej bułki
½  łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka przyprawy curry
4 jajka całe  – uwaga, osoby, które nie używają jajek mogą je zastąpić 4-5 łyżkami mielonego siemienia lnianego rozrobionego w odrobinie ciepłej wody (siemię lniane jest śluzowate, co niestety wpływa na konsystencję potrawy)
duży pęczek natki pietruszki posiekany
posiekane świeże zioła: lubczyk, hyzop, oregano, tymianek, bazylia, koperek… (świeże zioła można zastąpić suszonymi)
sól do smaku i świeżo mielony czarny pieprz

Piekarnik nagrzać do 190C.

Cebule i czosnek podsmażyć na całym oleju, by stały się miękkie.

Dodać świeżo mielony czarny pieprz i suszone zioła (jeśli nie masz świeżych, to teraz dodaj suszone).

Formę do pieczenia dokładnie wysmarować tłuszczem i wysypać odrobiną tartej bułki.

W dużej misce wymieszać dokładnie wszystkie składniki, najlepiej ręką.

Masę przełożyć do foremki.

Piec w nagrzanym piekarniku przez 1 godzinę.

Smacznego! 🙂

Piżamki Kornelki i Maksa – Pepco, Mama – doctornap, Zastawa śniadaniowa – Ikea

3 thoughts on “Cukiniowelove na śniadanie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *