Cukiniowelove na śniadanie

Dzień dobry!
Jeżeli jeszcze się nie zorientowaliście Kochani to przypominamy, że sierpień i wrzesień to najlepszy czas na szaleństwo w kuchni z cukinią w roli głównej. Nie sposób nie uwielbiać tego warzywa i nie wykorzystać tego urodzaju… gdzie cukinię w dobrej cenie kupimy teraz wszędzie. My mamy to szczęście, że możemy zajadać się na okrągło cukinią z eko- ogródka moich rodziców :). Zebrałam kilka cukiniowych inspiracji poniżej na śniadanie mogą być równie dobrze dania wykorzystane na obiad czy kolację :). Niektóre przepisy już przetestowałam… między innymi keczup cukiniowy, dżem cukiniowy z gruszką czy pasztet cukiniowy. Natomiast placuszki cukiniowe może już większośc z Was robiła, ale przepis znajdziećie rówież poniżej.
Cukinia to jeden z moich ulubionych naszych warzyw w tym okresie! Jest lekka, słodka i nadaje się zarówno do jedzenia na słodko jak i na słono!
Smacznego Kochani!
Nasze przepisy:
Placuszki cukiniowe
Dżem cukiniowo – gruszkowy
2 duże cukinie ok 3kg
ok 3kg gruszek
szczypta kwasku cytrynowego
0,5 kg cebuli
0,5 kg cukru
1 szkl. octu
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki chili/pieprzu cayenne
3 lu 4 słoiczki przecieru pomidorowego pudliszki
garść soli
Po upływie tego czasu cukinię odsączyć z nadmiaru wody (ja ją lekko odcisnęłam) i gotować przez 30min. często mieszając aby się nie przypaliła. Po tym czasie całość zmiksować blenderem, dodać przyprawy, cukier i przeciery. Zagotować, dodać szklankę octu i jeszcze chwilę gotować.
Gorący ketchup nakładać do słoiczków, zakręcić, odstawić do góry dnem.
Pasteryzować ok.8-10 min. od czasu zagotowania wody.
3 szklanki cukinii starej na tarce o grubych oczkach, cukinia powinna być ze skórką (dokładnie odciśnij sok!)
1 duża marchewka obrana i starta na tarce
2 cebule obrane i drobno posiekane
4-5 ząbków czosnku obranych i posiekanych
½ szklanki oleju roślinnego
½ szklanki do wyboru: kaszy manny lub drobnej kaszki kukurydzianej lub tartej bułki
½ łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka przyprawy curry
4 jajka całe – uwaga, osoby, które nie używają jajek mogą je zastąpić 4-5 łyżkami mielonego siemienia lnianego rozrobionego w odrobinie ciepłej wody (siemię lniane jest śluzowate, co niestety wpływa na konsystencję potrawy)
duży pęczek natki pietruszki posiekany
posiekane świeże zioła: lubczyk, hyzop, oregano, tymianek, bazylia, koperek… (świeże zioła można zastąpić suszonymi)
sól do smaku i świeżo mielony czarny pieprz
Piekarnik nagrzać do 190C.
Cebule i czosnek podsmażyć na całym oleju, by stały się miękkie.
Dodać świeżo mielony czarny pieprz i suszone zioła (jeśli nie masz świeżych, to teraz dodaj suszone).
Formę do pieczenia dokładnie wysmarować tłuszczem i wysypać odrobiną tartej bułki.
W dużej misce wymieszać dokładnie wszystkie składniki, najlepiej ręką.
Masę przełożyć do foremki.
Piec w nagrzanym piekarniku przez 1 godzinę.
Smacznego! 🙂
Piżamki Kornelki i Maksa – Pepco, Mama – doctornap, Zastawa śniadaniowa – Ikea
Ale narobiliscie mi ochoty na te placuszki.
A dżemów z cukini czy keczupu nie robiłam,aż muszę wypróbować.
Fajne te przepisy?
To prosze dac znać jak wyszły…Polecam te dżemiki są pyszne?
Ciekawa jestem tego dzemu cukiniowo gruszkowego.
Ciekawe przepisy, a placuszki pychota. Robiłam!