Kuchnia

Cukiniowy pasztecik!

Witam!

Ten przepis zrobił prawdziwą furorę wsród mojej rodzinki i znajomych! I teraz  od dłuzszego  czasu  jest  przekazywany z rąk do rąk, w rodzinach i między przyjaciółmi, a w wielu domach zadomowił się na dobre. Bardzo się z tego cieszę! I wcale mnie to nie dziwi, ponieważ ten pasztet jest naprawdę przepyszny!

Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw. Jest tak delikatna i wszechstronna, że staje się składnikiem wielu potraw w mojej kuchni. Od słynnego leczo, poprzez cukinie pieczone, duszone, gotowane na parze, grillowane, placki z cukinii przepis TU, aż po rewelacyjne ciasto z cukinii. Młoda cukinia jest również pyszna na surowo – pokrojoną w cienkie plastry dodaję latem do sałatek.

Dzisiaj dzielę się z Wami tym świetnym przepisem na mój ulubiony pasztet z cukinii. Jest lekki, a jednocześnie sycący. Z dodatkiem zielonych sałat lub mizerii jest świetną propozycją na lekki obiad. Bez wyrzutów sumienia możesz sobie pozwolić na dokładkę! Świetne smakuje również na zimno. Uwielbiam również z sosem ze świeżych pomidorów lub z pysznym sosem grzybowym. Możliwości jest mnóstwo!

Składniki:

3 szklanki cukinii starej na tarce o grubych oczkach, cukinia powinna być ze skórką (dokładnie odciśnij sok!)
1 duża marchewka obrana i starta na tarce
2 cebule obrane i drobno posiekane
4-5 ząbków czosnku obranych i posiekanych
½ szklanki oleju roślinnego
½ szklanki do wyboru: kaszy manny lub drobnej kaszki kukurydzianej lub tartej bułki
½  łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka przyprawy curry
4 jajka całe – koniecznie od „szczęśliwych kur” – uwaga, osoby, które nie używają jajek mogą je zastąpić 4-5 łyżkami mielonego siemienia lnianego rozrobionego w odrobinie ciepłej wody (siemię lniane jest śluzowate, co niestety wpływa na konsystencję potrawy)
duży pęczek natki pietruszki posiekany lub koperek
posiekane świeże zioła: lubczyk, hyzop, oregano, tymianek, bazylia… (świeże zioła można zastąpić suszonymi)
sól do smaku i świeżo mielony czarny pieprz

Wykonanie:

Piekarnik nagrzej do 180C.

Cebule i czosnek podsmaż na całym oleju, by stały się miękkie.

Dodaj świeżo mielony czarny pieprz i suszone zioła (jeśli nie masz świeżych, to teraz dodaj suszone).

Formę do pieczenia dokładnie wysmaruj tłuszczem i wysyp odrobiną tartej bułki.

W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, najlepiej ręką.

Masę przełóż do foremki.

Piecz w nagrzanym piekarniku przez 1 godzinę.

Smacznego!

 

5 thoughts on “Cukiniowy pasztecik!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *