Kuchnia Life style Zdrowie

Odporność w … burakach

O zdrowie Kochani powinniśmy dbać przez cały rok, a nie dopiero wtedy gdy zaczyna szwankować. O znaczeniu diety dla kondycji organizmu słyszał pewnie każdy. Gorzej, gdy te zasady mamy wprowadzić w  życie. Nasze babcie zawsze miały w swoich spiżarniach odpowiednie zapasy- kiszonek, zapraw, przetworów. Samo zdrowie na wyciągnięcie ręki. Niestety dziś wiele z nas nie ma na to czasu. Nie zawsze też zastanawiamy się, czy to co jemy jest naprawdę zdrowe. Warto to zmienić, bo właściwa dieta ma fundamentalne znaczenie. Nasze babcie wiedziały, że w kiszonkach siła. Kiszona kapusta, czy ogórki wszystkim są dobrze znane. A czy słyszeliście o soku z kiszonego buraka.

Powiem Wam, że smak ma bardzo oryginalny. Chętnie sięgam po sok z kiszonych ogórków, więc można powiedzieć, że takie smaki nie są mi obce. Nawet jeżeli nie należycie do wielkich entuzjastów kiszonek to warto po nie sięgać bo są wyjątkowo zdrowe. A dlaczego? Przekonajcie się sami:

Przede wszystkim:

-Jest to naturalny probiotyk, który korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit.
-Wspiera odporność organizmu.
-Zapobiega zawałom i chorobom serca, ponieważ pomaga obniżyć ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu.
-Ma właściwości przeciwnowotworowe.
-Oczyszcza organizm z toksyn.
-Działa przeciwzapalnie.
-Korzystnie wpływa na pracę nerek.
-Leczy anemię.
-Wzmacnia układ kostny.
-Wspiera odchudzanie.
-Dodaje energii-

Oczyszcza i wzmacnia krew, pomaga przy przeziębieniach, niedokrwistości oraz przy ogólnym osłabieniu organizmu.

Zaleca się wypijanie codziennie po pół szklanki soku z kiszonych buraków 2 razy dziennie, dzieci od 2 lat 5-6 łyzeczek dziennie. Starsze od 5 lat niecałe pół szklanki dziennie..Terapia powinna trwać od 2 do 3 tygodni.

Czyli po prostu kiszonka albo zakwas buraczany to genialny napój energetyczny i źródło bezcennych mikroelementów. W procesie fermentacji buraków powstaje kwas mlekowy, które świetnie oczyszcza organizm, reguluje florę bakteryjną w jelitach i wzmacnia odporność.

Jak przygotować sok z kiszonych buraków? Możesz zrobić go w kamionkowym garnku albo dużym słoiku.

Przepis!

Pół kilograma buraków

Dwa lub  trzy ząbki czosnku

Dwa ziarna pieprzu

Dwa liście laurowe

Dwa ziela angielskie

Dwie szklanki wody

Mały korzeń z pietruszki

Łyżeczka soli

Buraki należy obrać i pokroić na mniejsze kawałki, następnie ułożyć ciasno w słoju i dodać wszystkie przyprawy.

Sól rozpuścić w wodzie i zalać wodą tak, aby zakryć nią wszystkie buraki, słoik zamknąć i kilka razy nim potrząsnąć.

Delikatnie odkręcić nakrętkę i zostawić na pięć dni w ciepłym miejscu

Po czterech dniach można spróbować zakwasu i jeśli chcemy, żeby był bardziej kwaskowaty, można odstawić go jeszcze na dzień lub dwa.

Gotowy zakwas może stać w lodówce nawet przez kilka tygodni.

Buraki nie tylko skutecznie wzmacniają odporność organizmu, ale dzięki właściwościom antyseptycznym i antybakteryjnych, doskonale sprawdzają się podczas przeziębienia i bólu gardła. Syrop  z buraka spokojnie  może być podawany małym dzieciom oraz kobietom w ciąży.

Smacznego i życzymy dużo zdrówka!

6 thoughts on “Odporność w … burakach

  1. Chorzy na cukrzyce nie powinni jesc burakow, poniewaz nawet w ich cwiklowej odmianie jest sporo cukru (indeks glikemiczny burakow jest wysoki, IG = 64). Natomiast dla dzieci i mlodziezy, a takze kobiet w ciazy, szczegolnie przeciez narazonych na niedobory kwasu foliowego i anemie, potrawy z burakow sa bardzo wskazane. Buraki sa niskokaloryczne – maja zaledwie 33 kcal w 100 g. Skladniki mineralne zawarte w burakach rozpuszczaja sie w wodzie, dlatego lepiej nie gotowac burakow, chyba ze w zupie. Buraki beda bardziej wartosciowe, jesli zostana upieczone w skorce i obrane dopiero przed jedzeniem. A jesli ktos chce w pelni skorzystac z ich bogactwa, niech pije surowy sok z burakow .

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *