Wielkanocny pasztet z soczewicy

Witam!
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć Kochani pasztetów. Podane w grubych plastrach z ulubionymi sosami. Ćwikłą, śmietankowym chrzanowym, tatarskim lub wiosennym majonezowym. Tworzą smaczną całość.
Każdy z Was ma na pewno swój ulubiony pasztet. Najczęściej każdy robi na świateczny stół z królika lub drobiowy.
Ja w tym roku postawiłam na pasztet na bazie z soczewicy czerwonej. Z dodatkiem duszonej cebulki, warzyw, jajek i natki. Ważne są też tutaj dodatki smakowe. Mogą być też suszone pomidory i przede wszystkim przyprawy. Najlepszy pasztet to idealnie schłodzony wtedy dobrze się kroi.
Czy zasmakuje współbiesiadnikom? O to jestem spokojna, bo wegańskie pasztety to hit świątecznych stołów.
Składniki potrzebne na świąteczny pasztet z soczewicy z jajkiem
3 jajka ugotowane na twardo,
1 jajko,
1 marchewka, 1 pietruszka,
2 łyżki bułki tartej,
2 cebule (1biała, 1 czerwona),
olej lub masło klarowane do smażenia,
500g czerwonej soczewicy,
2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej,
3 ząbki czosnku,
sól,
pieprz,
curry.
Jak przygotować świąteczny pasztet?
Soczewicę namoczyć przez ok 1 godzine przed gotowaniem. Gotować z łyżeczką soli- można dodać odrobinę vegety, aż zacznie się rozpadać. Posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek zeszklić na maśle lub oleju. Ugotowaną soczewicę zblendować razem z zeszkloną cebulką, podsypać bułką tartą. Dodać jedno jajko, startą marchewkę i pietruszkę. Przyprawić solą, pieprzem, papryką czerwoną słodka i curry. Wszystko razem wymieszać.
Jajka obrać. W formie wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć soczewicę, potem jajka, lekko je dociskając. Na koniec wyłożyć drugą część soczewicy. Jajka powinny być przykryte. Na wierzchu można posypać słonecznikiem lub ziarnkami soczewicy.
Piec około 60 minut w temperaturze 180°C. Odstawić do całkowitego ostudzenia (najlepiej na noc).
Smacznego!
Pięknych i zdrowych Świąt Wielkanocnych!
Pychota… Kiedyś robiłam z ciecierzycy. Czas na z soczewicy…
Zdrowych Świąt Wielkanocnych Kochani!.
Polecam. Dziękujemy i również życzymy zdrowych i pogodnych Świąt.
Pyszota! Mniam,mniam🙂