Kuchnia Life style

Wspólne kulinaria…serniczek!

Dzień dobry!

Dziś  Kochani będzie kulinarnie, tak wyjątkowo, rodzinnie. Przez tę całą sytuację na całym świecie my też #zostajemy w domu, ale powiem Wam wcale się nie nudzimy. Zobaczcie sami co dla Was wspólnie wyczarowaliśmy może też zrobicie w najbliższy weekend lub na zbliżające sie Święta Wielkanocne?

I troszkę też będzie o słodyczach, które moje dzieci jeśli jedzą to w ograniczonych ilościach i jest im to wydzielane. Tak wiem, biedne dzieci. Niestety gdybym dała im wolność wyboru jadłyby tylko czekoladę. Na szczęście moje dzieci kochają domowe ciasta. Maks jest miłośnikiem serników, a Kornelka bardziej lubi ciasta czekoladowe np. nasze ulubione Ferrero Rocher.

Długo szukałam po internecie i różnych blogach idealnego przepisu, takiego wpadającego do głowy, który szybko jestem w stanie zrealizować, a także, żeby ten sernik był pyszny, klasyczny, serowy, bez rodzynek, ponieważ u mnie Maks za nimi nie przepada. I znalazłam, ale tym razem w przepisach Biedronki dodatkowo zmodernizowany trochę przeze mnie na nasze potrzeby smakowe. I takie domowe słodycze moje dzieci jedzą tyle ile chcą. A ja jestem trochę spokojniejsza, bo sama je zrobiłam ( dzisiaj oczywiście razem z dziećmi) i wiem co tam dałam do środka.

Oto nasz przepis:

Wsystkie składniki z Biedronki

Ciasto:

– 2 szklanki mąki Basi

-szklanka cukru

-kostka masła lub margaryny Kasi lub Palma

-1 całe jajka i 1 żółtko

-proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

-2 łyżki kakao

-szczypta soli

-łyżka śmietany 18%

Mąkę przesiewamy na stolnicę lub dużą miskę, dodajemy cukier puder, robimy kopczyk, wbijamy jajka, dodajemy kostkę masła lub margaryny, śmietana, sól, proszek do pieczenia i kakao, zagniatamy ciasto , robimy kulkę i dzielimy na połowę , jedną część wykładamy na blachę, a drugą wstawiamy na 30 min do zamrażarki.

Masa:

– 1kg sera z wiaderka Vitanello

-1 szklanka cukru

-3 lub 4 żółtka

-2 budynie waniliowe

-2szklanki mleka

-0,5 szklanki oleju

-1 cukier waniliowy

-rodzynki lub żurawina (dla chętnych)

Wszystkie składniki razem mieszamy i wykładamy na ciasto wyłożone już w na blaszce. Na wierzch ścieramy drugą połowę ciasta wyjętego z zamrażarki. Pieczemy 50 min w temp. 180C

Smacznego!

3 thoughts on “Wspólne kulinaria…serniczek!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *