Wspólne kulinaria…serniczek!

Dzień dobry!
Dziś Kochani będzie kulinarnie, tak wyjątkowo, rodzinnie. Przez tę całą sytuację na całym świecie my też #zostajemy w domu, ale powiem Wam wcale się nie nudzimy. Zobaczcie sami co dla Was wspólnie wyczarowaliśmy może też zrobicie w najbliższy weekend lub na zbliżające sie Święta Wielkanocne?
I troszkę też będzie o słodyczach, które moje dzieci jeśli jedzą to w ograniczonych ilościach i jest im to wydzielane. Tak wiem, biedne dzieci. Niestety gdybym dała im wolność wyboru jadłyby tylko czekoladę. Na szczęście moje dzieci kochają domowe ciasta. Maks jest miłośnikiem serników, a Kornelka bardziej lubi ciasta czekoladowe np. nasze ulubione Ferrero Rocher.
Długo szukałam po internecie i różnych blogach idealnego przepisu, takiego wpadającego do głowy, który szybko jestem w stanie zrealizować, a także, żeby ten sernik był pyszny, klasyczny, serowy, bez rodzynek, ponieważ u mnie Maks za nimi nie przepada. I znalazłam, ale tym razem w przepisach Biedronki dodatkowo zmodernizowany trochę przeze mnie na nasze potrzeby smakowe. I takie domowe słodycze moje dzieci jedzą tyle ile chcą. A ja jestem trochę spokojniejsza, bo sama je zrobiłam ( dzisiaj oczywiście razem z dziećmi) i wiem co tam dałam do środka.
Oto nasz przepis:
Wsystkie składniki z Biedronki
Ciasto:
– 2 szklanki mąki Basi
-szklanka cukru
-kostka masła lub margaryny Kasi lub Palma
-1 całe jajka i 1 żółtko
-proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
-2 łyżki kakao
-szczypta soli
-łyżka śmietany 18%
Mąkę przesiewamy na stolnicę lub dużą miskę, dodajemy cukier puder, robimy kopczyk, wbijamy jajka, dodajemy kostkę masła lub margaryny, śmietana, sól, proszek do pieczenia i kakao, zagniatamy ciasto , robimy kulkę i dzielimy na połowę , jedną część wykładamy na blachę, a drugą wstawiamy na 30 min do zamrażarki.
Masa:
– 1kg sera z wiaderka Vitanello
-1 szklanka cukru
-3 lub 4 żółtka
-2 budynie waniliowe
-2szklanki mleka
-0,5 szklanki oleju
-1 cukier waniliowy
-rodzynki lub żurawina (dla chętnych)
Wszystkie składniki razem mieszamy i wykładamy na ciasto wyłożone już w na blaszce. Na wierzch ścieramy drugą połowę ciasta wyjętego z zamrażarki. Pieczemy 50 min w temp. 180C
Smacznego!
Ale wesoła ekipa! Brawo?
Jadłam ten serniczek jest pyszny. Aż mi ochoty teraz narobiliście?
To do dzieła, robimy?
Pozdrawiamy!
Super ciacho!
Robię w weekend!